Se for deg at du har gjennomført 10-faktor medarbeiderundersøkelsen og resultatene er presentert. Hva gjør vi nå? og hvordan velger vi faktor å jobbe med? For å velge ut hvilke områder dere mener er viktigst å lære om og bruke tid på å forbedre, så er det selvsagt mange faktorer å ta hensyn til: pågående prosesser i virksomheten, vedtatte handlingsplaner, lederplattform osv. Vær tydelig på hvilke rammer som ligger fast, slik at du unngår en «skinnprosess».
Vi i Lent bruker vanligvis å beskrive tre ulike inngangsporter som kan brukes for å velge faktor å jobbe med.
Det som kan være viktig å huske på er at når du jobber med én faktor, jobber du samtidig med alle. Som leder, tar du et valg på hva du vil legge vekt på gjennom spørsmålene du stiller.
Metoden:“Avstemming”
En mulighet er å bruke avstemning som metode: Hver medarbeider får to stemmer hver og kan plassere dem på to faktorer: én faktor som man skårer høyt på og som den enkelte ønsker å forstå mer av hvordan kan brukes, og én faktor som man ønsker å forbedre (ikke nødvendigvis den med lavest skår). Faktorene som får flest stemmer, «vinner».
Metoden:“Levende kart”
Før gruppa velger hvilke faktorer de vil gå videre med, kan det være klokt å forstå mer av hva de ulike faktorene innebærer for den enkelte medarbeider. Denne metoden går ut på at alle deltakerne skal begrunne for minst én annen person hvorfor hun/han mener den faktoren hun/han har valgt, er viktig, før man skal velge en faktor som et fellesskap. Legg alle faktorene på gulvet slik at de utgjør et slags «kart» eller en oversikt. Be deltakerne stille seg på den faktoren de ønsker å forbedre. Gå på besøk til hverandre, snakk sammen i par og lær hvorfor den andre står der, ved å stille spørsmålene nedenfor.
Metoden: “Målskive”
Dette er en demokratisk måte å velge et område.. Her får alle deltakerne være med på å flytte den faktoren de mener er viktigst å jobbe med, nærmere midten. Den faktoren som kommer nærmest midten «vinner».
“Styrkebasert tilnærming”
En annen måte å gjøre det på er å velge å enten fokusere på de høye skårene og undersøke det vi lykkes med (konkrete eksempler) og lære av det! Hvilke nye ideer setter dette oss på sporet av? Eller velge å fokusere på lav skår og undersøke den frustrerte drømmen bak problemet (den lave skåren). Lete etter eksempler på positive avvik og lære av disse!
Lent tilbyr kurs i oppfølging av 10-faktor hvor du kan lære mer grundig om hvordan du kan lykkes med oppfølging av 10-faktor undersøkelsen og samtidig skape engasjement og deltakelse i organisasjonen. Du vil få teoretisk foredrag kombinert med praktiske metoder. Vi samarbeider med KS og tilbyr derfor kurs som er godkjent for OU-støtte. I tillegg har Lent skrevet bok om oppfølgning, som gir deg håndfaste og inngående beskrivelse av metoder og verktøy for å følge opp 10-faktor undersøkelsen. Mer informasjon om kurs her