Hopp til hovedinnhold

Slik kan prosessledelse gjøre deg til en bedre leder

Publisert:

God ledelse handler om å legge til rette for at dine ansatte skal skinne. En av de beste verktøykassene for å få til akkurat det, kalles prosessledelse. Her forklarer vi deg hva det er – og hvorfor det er uvurderlig i din hverdag som leder.

Prosessledelse kan være et vanskelig begrep å få tak på, men det handler helt enkelt om hvordan du leder mennesker fra A til B – på en måte som involverer alle. Og i en tid hvor endringstakten er rekordhøy, er dette nyttigere og mer aktuelt enn noensinne.

– Vi står i kompleksitet i større grad enn før. Det krever at vi jobber mer på tvers og trekker på flere fagdisipliner. Noe som også gjør at du må passe på at ingen av folka dine faller utenfor. Prosesslederen sørger for at alle som skal være med, blir med, sier Herleik Tosterud, seniorkonsulent i LENT.

Trygghet kan læres

Det er godt kjent at autonomi er en av nøklene til motiverte ansatte. Men hvordan får du det til i praksis?

– Prosessledelse handler mye om akkurat dette. Du kan ikke ha totalt frislipp, og du må være en tydelig leder. Samtidig må du stole på at folka dine fikser oppgavene, og at de finner ut av ting på egen hånd. Det er kombinasjonen av retning, tillit og lave skuldre som skaper ekte motivasjon, forklarer Herleik.

Og der prosjektledelse tar for seg HVA – hvilke aktiviteter som skal skje, tar prosessledelse for seg HVORDAN. Mer presist: Hvordan får du dine ansatte med deg?

– Ofte skal det mindre til enn du tror. Noen ganger er et par enkle «hacks» alt som skal til for å gjøre en kjempeforskjell. Fra forskning vet vi for eksempel at psykologisk trygghet er helt avgjørende for både trivsel og prestasjon. Vi er rett og slett mer engasjert og kreative når vi føler også trygge. Og det å skape trygghet kan læres.

Effekt fra dag én

Prosessledelse er med andre ord ingen tåkete disiplin med mye ord og liten nytte. Tvert imot er prosessledelse en praktisk verktøykasse med konkrete verktøy som er enkle å ta i bruk og som virker umiddelbart.

– Du kommer ikke ut av et prosessledelseskurs som en ny person, men som en bedre leder. Det gjør du fordi du har med deg en pedagogisk verktøykasse du kan bruke samme dag, forklarer Herleik.

Uansett om du leder store kreative prosesser eller bare vil forbedre møtene du leder til daglig, vil du kunne hente mye nytte fra en innføring i prosessledelse.

– Dette er tilgjengelig for alle, og samtidig kanskje det viktigste du lærer som leder. Fordi metodikken i sin kjerne handler om å involvere folk, kan du bruke det til nesten hva som helst.

Bedre løsninger

For oss i LENT har det vært alfa og omega nettopp at kursene er anvendelige fra dag én. Og skal vi tro tilbakemeldingene fra deltakerne, er de nettopp det.

– Vi tror ledelse først og fremst handler om hvordan du gjør ting, og det er lettere å endre metodikk enn personlighet. Ledere som har vært på kurs hos oss, forteller at det faktisk hjelper i hverdagen, og det er vårt mål hele tiden, sier Herleik.

Konkret læringsutbytte kan for eksempel være verktøy for hvordan du setter gode rammer (), kommer opp med ideer eller sørger for bred involvering i møter.

– Resultatet er at du som leder er i stand til å skape et tryggere, mer motivert og mer kreativt lag, sier Herleik og avslutter:

– Og det er akkurat det god ledelse er.

Vil du lære mer om prosessledelse og trene på dette i lederrollen? Våre kurs og programmer i prosessledelse kjennetegnes i høy grad av deltakerinvolvering, og er praktisk og teoretisk forankret i bred kompetanse, forskning og lang erfaring.

Prosesslederstudiet

Hvordan skape aktiv deltakelse, engasjement og eierskap? Bli med på Lent sin prosessledertrening.

Les mer